20140525-IRAN-0051
comments 25

Dress Code for Women’s Traveler in Iran

When we decided to go Iran, I knew that I had to wear a Hijab. it’s a must in Iran. As a good and well traveled woman (I wish…) I have to obey and respect the laws of the country. But what else? G Adventure, the tour group that I belonged to for this trip did mention that all travelers must adhere the local dress code at all times, both men and women… well, don’t we all when we travel to a foreign country?  Women must wear hijab all the times except in their hotel room (off course!…). Literally this what their guide lines say: “A hejab consists of the manteau, a loose fitting trench coat that comes down to just above your knees plus a headscarf.  A headscarf can be of any color but you’ll be better received if you’re wearing a darker color.

black chador, not manteou.

black chador, not manteau.

So what is Manteau? actually it resembles to a laboratory coat and comes in different fabrics and colours or a woman’s cloak, gown or mantle. From the above explanation, it means that you need to wear a coat on top of your daily clothing…. really?  at 24-28ºC? and when we have to walk about mid day… really? How does it work? is it like this picture?

Or looking awkward like this:

Classic example of Hijab on top of Manteou, a common view in Tehren

Classic example of Hijab on top of Manteou, a common view in Tehran together with somebody in their chador.

The good news is, cover up totally in black or even using a veil is not compulsory. Iranian woman used to be very westernized and very fashionable during the last Shah Reza Pahlevi; the last King of Iran. Now, as they have to comply with the new rules of the Islamic Republic of Iran, they interpret it very widely, not like in Saudi, where women have to wear a black abaya.  Yes, in Iran they require their guests (tourists) to obey this regulation, but you don’t need to wear a niqab, just like this:

A compulsary o

It’s the law of the country that women have to wear a hijab in Iran, including the tourists.

As a matter of fact, this is how the girls in Iran try to look fashionable with their “manteau” or their shirt and “headscarf”. Having said that, it doesn’t need to be a dark colour, it could be as colourfull as possible.

What about the manteau? well basically, you can just wear your oversized shirt lose, to cover your bum, just like me and my fellow travelers:

 

So what does a hijab do? Well basically, you have to cover your head, ears and neck. What you have to do is just wear your scarf that you’ve bought in any high street store over you head, and let it hang loose over and around your neck and shoulders. Now, how far should you wear your scarf over your head?

This is what is commonly seen on the streets all over the country:

Hijab really is part of the fashion or accessories for the head, instead of treating it as a veil....

Hijab really is part of the fashion style or accessories for the head, instead of treating it as a veil….

More information of the terms of Muslim head gear:

http://www.bbc.co.uk/newsround/24118241

Filed under: eJournal, Etc., Travel Resources

About the Author

Posted by

I used to live as an expat and travel around the Middle East. After 10 years working in the Arabian Gulf I am now retired and living in the UK with my British husband but still retain my interests of further travels and exploring new horizons in Europe.

25 Comments

  1. This is really interesting. My boyfriend is Persian and tried explaining to me what this actually looked like in practice and all I could think of was what Saudi women have to wear. This is a little more doable

    Liked by 1 person

  2. Well informative post! Thank you for sharing this. You are so lucky to have visited Iran, it must be an interesting country to explore!

    Like

  3. This is new for me. I knew that women in Iran wore hijab but I did not know they are allowed to wear hijab in various colours, even the vibrant ones.

    And they do not really have to totally cover their hair like in the last pic?

    Liked by 1 person

  4. ternyata aku tuh mikirnya di Iran semuanya pakai jilbab tertutup sampai kayak nikqab gitu, ternyata tidak juga ya………tfs ya…

    Liked by 1 person

    • Sampe kita liat sendiri, sebenarnya bnyak yang kita ga tau di luar Indonesia, begitu juga berita-berita yang dari koran-koran, semua tangan kedua, setelah di olah oleh barat. Apa yang saya liat dan saya tulis adalah cerita pandangan mata langsung. Bagaimana terjemahannya, terserah Siti, mau ikut yang mana….

      Trims ya dah mampir dan kasih komentar

      Like

      • iya betul mbak nin, semua informasi dari tangan kedua inilah yang mengolahnya jadi santapan yang empuk.. kadang jika dampaknya fatal ya mereka meracik sesuai tujuan mereka atau kepentingan golongan tertentu…………sama saja saya kan baru pertama ke US nih, disni saya malah shok melihat kenyataan yang ada apa yang saya lihat diberita tentang Amerika… negeri impian banyak orang ternyata info yang saya dapat itu sudah editan tangan kedua juga yaa…jadi kdg banyak berjalan memang membuat mata kita terbuka,..buka cakrawala berpikir ……….sayang duitnya terbatas.. pengennya keliling dunia juga kayak mbak nina…. he he

        Liked by 1 person

      • Itu sebabnya saya selalu menganjurkan orang untuk pergi jalan-jalan keluar negeri dan jangan pake agen perjalanan dari Indonesia, kalo perlu jalan-jalan sendiri (bukan dengan rombongan) dan campur dengan orang lokal. Susahnya orang Indonesia adalah seneng jalan-jalan bergerombol, jadi ga ngobrol sama orang asing atau orang lokal…. dan ga melihat cara berpikir mereka….

        Liked by 1 person

      • kadang org Indonesia kadang saya sendiri juga sebenarnya merasa minder mungkin karena bahasa… nih kayak skrg sy temani suamii mudik ke sini, tinggal sama keluarga suami disini di apartment pula…jadinya saya ikut-ikutan melihat kehidupan real mereka sehari hari…. gaya hidup, pola makan, bahkan practice listening nih hahhah soalnya malu kalau salah jawab…. ihhh masih minder sih tapi hajar aja blah………………..

        Liked by 1 person

      • sebenernya mereka maklum kalo kita salah-salah dikit dalam menjawab, kan bahasanya beda, yang penting messagenya sampe. Itu sebabnya bahasa Inggris sangat penting untuk Indonesia supaya bisa bertarung di luar negeri, jangan cuma jago kandang!

        Like

  5. hallo nina,

    ikutan nimbrung ya. tapi sebelumnya mau bilang kalo foto2 dan tampilan blog nina sangat menarik sekali🙂

    beberapa kenalan disini yang berasal dari iran memang modern nin. gak hanya modern mereka cantik dan pintar. kalo mudik ke iran mereka harus menutup kepalanya karena wajib. mau muslim atau tidak. ada polisi yang mengawasi.

    lain lagi kalo kenalan pria, istri-istri mereka mengenakan busana hitam tertutup. mereka golongan shiah yang taat. begitu tau saya juga muslim dan tidak mengenakan jilbab mereka mempertanyakan. saya jelaskan kalau di indonesia busana muslim pilihan dan tidak wajib. wah jadi panjang deh mereka sangat strik sekali. khirnya saya tutup dengan sopan dan mengatakan kalau kurang nyaman berdiskusi soal ini. busana tidak beragama yang beragama pemilik busana tersebut.

    salam
    /kayka

    Like

    • Hi Kayka,
      Trims ya dah mampir di blog saya ini.
      Meskipuan nama resmi Iran adalah “Islamic Republic of Iran” dan adalah negara Islam, tapi jangan salah, 5 persen penduduknya adalah beragama Nasrani dan mereka punya penduduk Yahudi. Lepas dari itu, Iran adalah negara Islam Shiah yang terbesar di dunia (he he he, karena yang lain kan menganut alirannya Khafilah Saud (Kingdon of Saudi Arabia), yaitu Islam Suni.
      Kota Qom dan kota Mashhad adalah kota religius di Iran, dimana banyak orang dari berbagai negara didunia menuntut ilmu ke Islaman disini. Di dua kota ini memang sangat kaku, semua perempuan harus pake “chador”, tapi di daerah-daerah yang lain adalah seperti dalam foto-foto saya diatas “normal”saja.
      Lepas dari itu semua, bagaimana kita menjalankan agama kita dan berpakaian itukan menurut saya adalah urusan kita sendiri, jadi ga ada gunanya di diskusiin…
      Sebenernya ngobrol kayak gini menarik, cuma kok jadi debat kusir…. :p
      Anyway, thanks for the compliment of my pictures…

      Like

      • sumpah deh mupeng lihat foto-foto nina. nina anak design ya? pantesan matanya beda🙂

        betul nin diskusi beginian menarik asal pikirannya terbuka. tapi kalau bawaannya merasa paling tau dan paling bener wah garing juga. soal perbedaan tingkat toleransi bangsa indonesia kita tinggi, makanya masih suka kaget ngadepin model-model ekstrim gak karuan.

        salam
        /kayka

        Liked by 1 person

  6. Hai Nina.. Biasanya saya jadi silent reader blog-mu, tapi kali ini pengen ikutan komentar.., soalnya topiknya sangat menarik: Berwisata di Iran di mata seorang Indonesia.. Sesuatu yang belum pernah saya temukan sebelumnya.. Jadi ingat dulu waktu jaman SMP, saya pernah baca kisah hidup Shah Reza Pahlevi.. Jadinya pas baca postingan yg ini jadi connected gimana gitu..hehehe.. Oh ya, foto-fotonya juga keren:-)
    Salam – Emmy

    Liked by 1 person

    • Hi Emmy,
      Thanks untuk kunjungan dan komentarnya…. Itu sengaja saya tulis karena banyak orang misinterpret Iran, mata kita baru kebuka sesudah kita sampe disana…. Iran bener-bener beda dengan negara-negara Islam lainnya, dan perempuannya sangat maju ga seperti yang diberitakan oleh media masa…

      Liked by 1 person

      • Ya gitu deh di satu sisi mass media itu membuat pemirsa tahu, sisi lain bikin gampang generalisasi.. Contohnya Indonesia yg sempat (atau masih ya..?) dianggap sarang teroris.., atau Colombia yg kadung kena cap gudang narkoba.. Pepatah Tak Kenal Maka Tak Sayang memang sangat relevan utk hal seperti ini.. Jadi.., yuk mari traveling..hehehe..

        Liked by 1 person

    • Iya, aslinya kan Iran dikenal sebagai Paris of the Middle East, tapi sejak revolusi yang dipimpin oleh Ayathollah Khomeini Iran pun berubah 180derajat, dari kerajaan ke Islamic Republic of Iran…

      Like

  7. Pingback: 2014 | Nins' Travelog

I love to hear from you...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s